Hvad er flame cutting egentlig, og hvornår bruges det?

Jernbeskæring

Hvad er flame cutting egentlig, og hvornår bruges det?

Det overrasker mange mennesker, hvor gammel denne form for skæring er. Faktisk blev metoden allerede opfundet for mere end 100 år siden af en klog brite ved navn Thomas Fletcher. Det er siden da blevet patenteret, men bliver i dag benyttet i mange forskellige situationer og kroge af verden. Hele processen er termo kemisk, og er et meget kompliceret område at bevæge sig ud på. Det kræver megen kompetence og ekspertise for at kunne mestre denne lære til perfektion.

 

Flame cuttingTæt på 100 % renhed

Der ligger mange forskellige kemiske processer bag hele arbejdet, hvor man blandt andet er nødt til at starte med en proces kaldet forvarmning. Med forvarmningen opnår man en ekstremt intens varme, hvor nærmest helt ren ilt opnås. Faktisk opnår ilten en renhed på 99,5 %, hvilket er et punkt, hvor man får svært ved at komme tættere på den fuldkomne renhed – det er faktisk tæt på at være umuligt at gøre det meget renere gennem en kemisk proces.

 

De mange grene af skæring

Der er mange forskellige former for skæring i dag, hvor flame cutting særligt er populært til forskellige former for industri skæring. Derudover har plasma cutting også længe haft sin populære effekt gennem stål, ild og aluminium. Denne metode bruges ligeledes i industriens verden til forskellige former for skæringsopgaver. Man siger gerne at et kært barn har mange navne, og flame cutting er ikke en undtagelse i dette tilfælde. Faktisk kender man dette under blandt andet disse:

  • Iltbrænding
  • Brændstof gasskæring
  • Stålbrænding

 

Minimale fejl kan give fatale følgerFlamme skæring

Flame cutting har sin fornemmeste opgave i at arbejde med minimale forskelle. Der skal nærmest ikke noget til, før hele processen bliver sænket ufatteligt meget. Det hele afhænger af renheden i oxygenet, som er det essentielle ved flame cutting. Hvis blot man sænker denne renhed med 1 %, vil man opleve at skæreprocessen kan formå at blive sænket med helt op til 10 %. Dette vil give fatale følger i det endelige resultat af skæringsprocessen, og det siger altså alligevel en ting eller to om, hvor vigtigt det egentlig er, at oxygenet er i sin fineste renhed muligt.

 

Andre udfordringer i forbindelse med skæringen

Det vigtigste område, man skal kunne sætte flueben ved vedrørende flame cutting, for at opnå det perfekte resultat, er uden tvivl hvilke kompetencer operatøren har. Hvis man har at gøre med en uerfaren brænder, som ikke har styr på, hvad han har mellem hænderne er det klart, at man vil få et dårligt resultat i sidste ende. Men i sidste ende er der også mange forskellige ting denne operatør skal have styr på, for at materialet får den perfekte udskæring. Disse afhænger naturligvis af, hvilket materiale man har med at gøre – men den gode brænder er ikke i tvivl når det kommer til dette. Her er nogle af de ting, der skal være styr på i forbindelse med flame cutting:

  • Hastigheden på skæringen skal være passende
  • Valg af brændselsgas og forsyningssystem af gas, der leverer korrekt mængde
  • Den korrekte skærespids skal vælges
  • Forvarmningens udspil har også stor indflydelse på det endelige resultat
  • Og mange flere elementer i processen.
No Comments

Post A Comment