Hvad er det egentlig, vi får ud af vores salt og peberkværne?

Hvad er det egentlig, vi får ud af vores salt og peberkværne?

Har du nogensinde undret dig over, hvad det egentlig er, du stryger ud over dine madretter gang på gang? Nok er vi klar over, at salt og peber er krydderier, og hvordan de to forskellige basiske krydderier smager, og gør ved maden – men hvor stammer det egentlig fra? Vi ved jo at kød kommer fra dyr, men historien bag salt og peber er lidt en anden. Læs med i dette indlæg, hvis du kunne tænke dig at vide, hvor de to ting kommer fra, og hvorfor vi egentlig er så fantastisk glade for at bruge det på vores mad.

Peberkorn

Lad os starte med peber

Der findes mange forskellige former for peber, som alle hver især kommer fra hver deres frugt eller busk. Eksempelvis kan man tage udgangspunkt i den velkendte almene peber, som på latin kaldes for Piper Nigrum. Denne form for peber stammer fra en indisk busk, hvor der overalt blomstrer diverse blade og blomster. Herudover findes der foruden den ’normale’ peber; grøn peber, sort peber og hvid peber, der også stammer fra hver deres sted. Henholdsvis friske frugter, tørrede frugter og sidst, men ikke mindst – modne frugter. Peberets art afhænger altså blandt andet af, hvilken del af modningsfasen frugten har opnået.

 

Vi glemmer at sætte spørgsmålstegn

Men hvad med saltet – spørger du nok dig selv nu. I mange forskellige tilfælde under madlavning benytter man sig gerne af at stryge lidt salt ud over gryderetten, eller hvad end man har med at gøre, for at give maden et sidste pift. Dog gør vi dette uden at tøve, eftersom vi gang på gang har lært, at det egentlig bare er et must for madlavning. Alle eksperter gør det – så hvorfor skulle man ikke selv gøre det? Dog sætter vi aldrig spørgsmålstegn ved vores salt og peberkværne, som naturligvis er et allemandseje i alle danske hjem.

Saltfad

Salt udvindes, renses og spises

Rent faktisk er salt blevet brugt de sidste mange tusinde år til madlavning – det er ikke noget nyt og smart koncept vi har fundet på i den moderne verden. Salten udvindes gennem diverse saltminer, hvor blandt andet Det Døde Hav og salt fra Læsø er velkendte for danskeren. Herfra pumpes salten op fra minerne, og renses herefter. Efter rensningen kan vi indtage saltet og benytte det i vores madlavning. Dog bør man af og til passe på med dette – for der er rent faktisk utroligt mange danskere, der spiser mere salt end hvad er anbefalet.

 

Begræns dit saltforbrug

Gennem undersøgelser viser det sig faktisk, at overraskende 9/10 danskere indtager væsentligt mere salt end hvad anbefalet er. Eksperter anbefaler at man maks. Spiser 5-6 gram om dagen. Dette overskrider de fleste, hvilket ikke er helt ufarligt – og er en af grundene til, at man skal være forpasselig med sit forbrug. For meget salt kan lede til hjertekar-sygdomme, forhøjet blodtryk, mavekræft og blodpropper. Tænk over det, næste gang du dynger din gryderet til med salt! Dette skal ikke forstås som nogen skræmmekampagne – tværtimod. Salt og peber er fantastisk. Det skal blot benyttes nænsomt!

No Comments

Post A Comment