Udvikl dit barn gennem billedbøger

Udvikl dit barn gennem billedbøger

Billedbøger er et super godt redskab at benytte sig af, hvis man ønsker at underholde- og udvikle et barns evner inden for både kreativitet og viden. Stort set alle mennesker har før eller siden beskæftiget sig med disse bøger, hvilket i langt de flestes tilfælde har været i samspil med et barn. Billedbøger bliver nemlig sjældent læst af børn, men af en ældre person, som læser op for barnet. Dette er ikke ens betydning med at barnet ikke kan læse, men det giver barnet en mulighed for, at sammenkoble lytning og illustration på en helt særlig måde. Situationen her er en af de egenskaber billedbogen har, som udvikler barnets viden og evne til at forbinde element med lyd.

 

Læsning

Mange forskellige billedbøger

Der findes mange forskellige billedbøger, hvor man blandt andet kan finde bøgerne til forskellige aldre. Eksempelvis fordeler lamberth.dk deres billedbøger ind i tre forskellige aldersgrupper. Henholdsvis billedbøger til børn i alderen:

  • 1-4 år
  • 3-6 år
  • 6-9 år.

Dette har noget at gøre med børns forståelse for historier i forhold til, hvorvidt man kan sammenkoble en historie med et billede, og hvor meget hjælp der skal til i den givende situation. Billedbøger er ikke blot et godt redskab til at udvikle barnets forståelse, men desuden et væld af mange forskellige og gode læresætninger, som bliver fremtonet meget klart og forstående i historierne, så det står klokkeklart for selv børn. Blandt andet vil man i billedbøger, så vel som mange andre ’normale’ bøger, kunne finde historier, der henvender sig til forskellige hverdagssituationer, der fortæller om, hvordan man skal opføre sig i samspil med andre mennesker.

 

Forståelse for sociale sammenhængeBøger

Denne form for læring om sociale situationer fungerer utroligt godt for børn, som kan have svært ved at forstå, hvordan man opfører sig normalt, hvis blot de hører det fra en person. Det bliver lettere for os mennesker, at sætte os ind i en situation, når der bliver sammenkoblet enten en oplevelse- eller historie til moralen af hele eksemplet. Eksempelvis træder patos kræften ind, når vi hører om folk, som har været ude for en ulykke eller lignende. Vi bliver medfølende, når vi hører om sådanne situationer, og den samme effekt virker på børn i forskellige sammenhænge. Derfor er billedbøger meget undervurderede.

 

Børnebøger

Meget mere end bare underholdning

Mange mennesker misforstår konceptet bag billedbøgerne, og går ud fra, at de udelukkende er til, for at underholde et barn, som måske var blevet en anelse for energisk til en familiefødselsdag. Dette er som førnævnt en stor misforståelse. For en ligeså stor del af idéen bag billedbøgerne er moralen bag historierne, som et væld af velansete forfattere har forsøgt at formidle til børns forstand. Tænker man tilbage på dengang, man var barn, vil de fleste være i stand til at kunne genfortælle nogle af de mange historier, der var blevet fortalt til en. Om end det er historien om muldvarpen, katten, Kimi eller noget helt andet, så vil der altid være et lille glimt af disse gamle historier. Dette er blot et bevis på, at billedbøgerne må have gjort et stort indtryk på os som børn.

No Comments

Post A Comment